Viktig forskning om covid-19 och njurtransplantation

Njurpatienter, särskilt de som är transplanterade, riskerar att drabbas extra hårt vid en covid-19-infektion. Det här konstaterades tidigt under pandemin, redan under våren 2020. Tack vare bidrag från GelinStiftelsen kunde Mårten Segelmark, professor i njurmedicin, snabbt komma igång med forskning på området, tillsammans med kollegor i Svenskt Njurregister.

Mårten Segelmark

Mårten Segelmark

Redan i mars 2020 fick professor Segelmark i uppdrag av den europeiska njurföreningen (ERA-EDTA) att leda arbetet med att ta fram riktlinjer för hur läkare under pandemin ska behandla patienter som har nedsatt immunförsvar på grund av medicinering. Vid den tiden fanns det ett mycket begränsat kunnande i Sverige. Professor Segelmark vände sig till kollegor i Kina och Italien för att få veta hur covid-19 drabbade deras njursjuka.

– Det stod tidigt klart att njursjuka, särskilt de som är transplanterade, är en riskgrupp. Orsaken är svårare att ringa in. Beror det på medicinerna mot avstötning, på viruset som sådant eller på andra sjukdomar som patienterna har samtidigt? 

Professor Segelmark skrev till myndigheterna och förordade att njurpatienter som inte kan arbeta hemifrån i stället ska få lov att sjukskriva sig. När responsen uteblev tog han initiativ till en debattartikel i DN i samma ämne. Uppmärksamheten som följde resulterade i att njursjuka numera har rätt att sjukskriva sig för att skydda sig mot covid-19.

– Situationen som föranletts av covid-19 har varit exceptionell. Vi har fått agera väldigt snabbt och är tacksamma mot våra kollegor i Italien och Kina som var tillmötesgående och delat med sig av sin erfarenhet, säger Mårten Segelmark.

För att få fram fakta om hur svenska njurpatienter påverkas av pandemin tog professor Segelmark också initiativ till en nationell forskningsstudie, där Svenskt Njurregister utgör navet. Alla njurkliniker skickar nu in rapportblad för varje njurpatient som får covid-19. Svenskt Njurregister kommer att samköras med befolkningsregistret, dödsorsaksregistret och intensivvårdsregistret. Projektet är möjligt tack vare bidrag från GelinStiftelsen. Beslut om att dela ut bidraget togs mycket snabbt.

– Tack vare bidraget kunde vi komma igång omedelbart med att engagera kollegor som kunde avsätta tid för att hantera och bearbeta all data. Eftersom bidraget kom just från GelinStiftelsen har vi haft ett extra fokus på transplanterade, berättar professor Segelmark. 

Coronaviruset har överraskat forskarna många gånger och professor Segelmark är försiktig med att sia om framtiden, men utgångspunkten är att viruset kommer att finnas kvar under lång tid, även om vi får tillgång till effektiva vaccin. Att äta medicin mot avstötning innebär en risk, vilket talar för att transplanterade bör vaccinera sig. Samtidigt kan det finnas en liten risk att vaccinet triggar igång immunförsvaret hos några personer. Extra kontroller behöver därför göras, tills det finns fler svar och nya tydligare riktlinjer kan utfärdas.

Professor Segelmark hoppas att preliminära forskningsresultat från gruppens studie ska kunna presenteras i början av 2021.

– Tills vidare är mitt viktigaste budskap till dig som är njurtransplanterad, att du ska följa råden för riskgrupper och undvika att bli smittad av covid-19. Samtidigt ska vi inte skrämmas i onödan, de går bra för de allra flesta njurtransplanterade som blir smittade. Börja inte laborera med dina mediciner, ta kontakt med din behandlande läkare om du är orolig eller om du blir sjuk. 

Peter Simonsson