Kan medicin mot reumatism behandla kronisk avstötning?

Trots stora framsteg i arbetet med att hindra avstötning förlorar 40 procent av patienterna sin nya njure efter tio år. Nu startar ett intressant forskningsprojekt för att förbättra organens överlevnad. GelinStiftelsen är medfinansiär.

Att få en ny njure är det överlägset bästa behandlingsalternativet vid svår njursjukdom. På lite längre sikt drabbas nära hälften av patienterna av kronisk avstötning, främst så kallad antikroppsmedierad. Den transplanterade njuren slutar fungera och patienterna hänvisas tillbaka till dialys, i väntan på ännu en transplantation.

– Dialys innebär stora hälsorisker och sämre livskvalitet för de enskilda patienterna, samtidigt som samhällskostnaderna är stora och väntetiden i transplantationskön drar ut för alla. Vi behöver hitta strategier för att de transplanterade organen ska fungera längre, säger Seema Baid-Agrawal, docent vid Sahlgrenska Akademin och överläkare på Transplantationscentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.

I sin aktuella forskning, som tidigare tilldelats ett bidrag från Svenska Vetenskapsrådet, ska hon tillsammans med kolleger främst i Göteborg undersöka hur en redan godkänd medicin, som vanligen används mot reumatoid artrit, ledgångsreumatism, kan användas för att förhindra kronisk avstötning.

Positiva förhandsbesked

Förhandsbeskeden är positiva sedan metoden testats i en mindre pilotstudie i USA. Forskarna planerar att inkludera drygt 50 patienter i studien och sedan följa dem under två år. Därefter kan de börja utvärdera resultaten.

– Tyvärr har forskningsprojektet försenats, på grund av pandemin samt brist på medicin – den har nämligen visat sig fungera i behandlingen av svår COVID-19. Förseningen har varit kostsam och därför är bidraget från GelinStiftelsen särskilt värdefullt.

Det är inte bara njurtransplanterade som riskerar avstötning på grund av antikroppar. Ett positivt resultat av studien kan innebära ett bättre långtidsresultat för flera transplanterade patientgrupper.

– Mitt mål och stora förhoppning är att flera ska få behålla sin njure under längre tid tack vare vår forskning, säger Seema Baid-Agrawal.

Malin Uhlin