IMG_9642.jpg
Bild från operationssalen ur avsnitt 3 av RONDEN. SVT 1967-68.

Bild från operationssalen ur avsnitt 3 av RONDEN.
SVT 1967-68.

IMG_9637.jpg
TEAM GELIN 1980

TEAM GELIN 1980

Lars-Erik Gelin

En pionjär

Lars-Erik Gelin (1920–1980), som ofta kallades Charlie, var läkare och innehavare av den första professuren i transplantationskirurgi i Sverige. Han föddes i Enköping den 18 maj 1920. Efter studentexamen i Sigtuna 1939 fortsatte han med medicinstudier och avlade medicine licentiatexamen 1946. 

Lars-Erik Gelin hade underläkarevikariat på kirurgiska kliniker i Örebro, Linköping, samt vid Serafimerlasarettet Stockholm under 40-talet. 1953 flyttade han till Lund, där var underläkare, docent och biträdande lärare vid universitetet fram till 1959 då han flyttade till Göteborg och började arbeta på Sahlgrenska sjukhuset.

Före flytten tjänstgjorde Lars-Erik under 1958 vid Peter Bent Brigham Hospital i Boston, USA. Det var där den första framgångsrika njurtransplantationen ägde rum 1953. Transplantationen utfördes av Joseph Murray, som tilldelades Nobelpriset 1990.

Transplantationscentrum i Göteborg

Transplantationskirurgi var Lars-Erik Gelins stora intresse. På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg blev han snabbt överläkare och biträdande lärare vid kirurgkliniken I. I mitten av 1960-talet byggde han upp en särskild transplantationsenhet på sjukhuset och hans professur i kirurgi omvandlades till en professur i transplantationskirurgi, den första i Sverige.

Lars-Erik Gelins transplantationsenhet utvecklades framgångsrikt och var internationellt ledande inom njurtransplantationer under 1970-talet. Dagens Transplantationscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset en direkt fortsättning av Lars-Erik Gelins arbete, och i dag transplanteras många fler organ än njurar. Kliniken håller fortfarande sin ställning som Sveriges största och många av de metoder Lars-Erik Gelin utvecklade för njurtransplantationer används än i dag. De viktigaste förändringarna på området rör tekniker och mediciner som får transplanterade organ att fungera i den nya kroppen utan att stötas bort – mycket tack vare forskning som finansierats av GelinStiftelsen.

Lars-Erik var en engagerad och uppskattad lärare och kollega som var övertygad om framtiden inom transplantationsområdet, trots ett ibland häftigt motstånd både inom läkarkåren och i media. Han tilldelades flera utmärkelser och hade styrelseuppdrag inom vetenskapsrådet och Socialstyrelsen. Hans arbete kom att inspirera många framtida kirurger inom transplantationsområdet. 

Under 2019 genomfördes inte mindre än 476 njurtransplantationer i Sverige. Många av dessa har möjliggjorts tack vare den forskning som Lars-Erik Gelin ägnade sig åt, men också tack vare alla de forskare som fortsatt i hans spår, många av dem med stöd från GelinStiftelsen. 

Se filmer om transplantationsforskningens utveckling i Sverige här.

 
 

Tv-serien Ronden

Transplantationsenheten på Sahlgrenska sjukhuset, med Lars-Erik Gelin och hans medarbetare, nådde stora framgångar inom forskningen på transplantationsområdet i slutet av 1960-talet. Deras arbete dokumenterades i tv-programmet Ronden, där tittarna får följa med in i operationssalen och se hur Lars-Erik Gelin och hans kolleger transplanterar en njure.

Det medicinska programmet Ronden som sändes 1967–1968. Materialet är hämtat från SVT:s arkiv.