Pappas njure räddade Emily
20-åriga Emily Molldén från Hisingen i Göteborg fick en av sin pappas njurar för tio år sedan. I dag lever hon som vilken ung tjej som helst, trots att njuren bara fungerar till 23 procent.
– Förmodligen kommer jag behöva ytterligare en ny njure i framtiden.
Emily Molldén har haft njurproblem i 14 år, men ändå är hon i dag lika pigg och frisk som vilken 20-åring som helst.
– Jag lever som vanligt. Jobbar fem dagar i veckan och umgås med kompisar. Sjukhusbesöken är det enda som skiljer mig ifrån andra, säger Emily.
Även om hon i dag kan leva som nästan vem som helst har det funnits nackdelar.
– Jag ville flytta till USA och arbeta som au pair, men de tillåter inte någon med en sjukdom. Samma sak gäller lumpen.
Blev sjuk i sexårsåldern
Emily var sex år gammal när hennes njurar började försämras. Inte förrän året därpå kunde läkarna peka ut felet.
– Mitt blod visade höga värden av kreatinin.
Kreatinin bildas från kreatin, ett ämne som finns i musklerna och som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Överskott av kreatin omvandlas till kreatinin, som ska utsöndras med urinen via njurarna. Om njurarna inte fungerar som de ska lagras kreatininet i blodet i stället – en tydlig markör för njursjukdomar.
– Vi fick reda på att jag hade njursvikt, berättar Emily.
Pappa donerade sin njure
När Emily var elva år var hennes njurar så pass nerbrutna att hon behövde få en ny njure. Vanligtvis brukar väntetiden på en njurtransplantation ligga upp emot två år, men för Emily gick det fortare.
– Direkt när min pappa fick reda på att jag behövde en ny njure började han testa och se ifall han kunde ge mig en, säger hon.
Och det kunde han. Nu tio år efter lever Emily fortfarande med sin pappas njure.
Framtiden ser inte lika ljus ut
Tyvärr finns det en stor risk att Emily kommer att behöva en ny njure de kommande åren. Hon har nämligen en underliggande autoimmun sjukdom som konstant bryter ner hennes njure och hon går på behandling var sjätte vecka.
– Min njure är i nuläget bara 23 procent fungerande. Tack och lov säger min bror och min farbror att de kan tänka sig att donera om jag kommer att behöva en njure igen, säger Emily.
Det kan hända vem som helst
Drygt en miljon svenskar lider av någon slags kronisk njursjukdom. Det otäcka är att man kan vara sjuk länge utan att det märks.
– Jag mår bra även om jag bara har 23 procent fungerande njure, så vem som helst kan vara drabbad utan att veta om det. Därför borde folk vara mer utbildade om njursjukdomar överlag, säger Emily.
Njurtransplantationer
Ungefär en miljon svenskar har en kronisk njursjukdom. Cirka 700 personer väntar på att få en ny njure. Tack vare forskningen behöver inte donatorer vara biologiskt kopplade till personen med behov av en ny njure. Med fortsatt forskning kommer ännu fler liv att räddas.
Text: Teodor Lindahl