En miljon kronor till forskning om njurtransplantationer 2024

GelinStiftelsen har nyligen delat ut 1 000 000 kronor till sex forskningsprojekt som rör forskning om njurtransplantationer


300 000 kronor till Aso Saeed, docent, Sahlgrenska Akademin vifd Göteborgs universitet för ett projekt med titeln: ”SGLT2-hämmare vid njurtransplantation: En Explorativ studie av intra-renala mekanismer”.

SGLT2-hmmare är ett läkemedel som sänker blodsockret och ges till patienter med diabetes typ 2. Det har visat sig ha både hjärt- och njurskyddande effekt och ges därför till patienter med kronisk njursjukdom (CKD) för att bromsa progressen. Hittills finns det få studier som visar effekten på njurtransplanterade som också räknas som CKD-patienter. Det här forskningsprojektet är därför välkommet och mycket intressant.

150 000 kronor till Sonja Gracin, medicine doktor, Transplantationscentrum, Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet för ett projekt med titeln; ”Nordisk studie om njurtransplantation hos patienter med limfoproliferativa sjukdomar”.

Limfoproliferativa sjukdomar har betraktats som kontraindikation för njurtransplantation. Med ny diagnostik och behandling öppnas möjlighet att transplantera dessa patienter. Projektet syftar till att studera förutsättningarna att transplantera patienter med Limfoproliferativa sjukdomar.

150 000 kronor till Galina Travnikova, magister och forskare vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet för projektet ”Fysiologiska och morfologiska funktioner hos humana njurartärer från uDCD”. Projektet är en del i ett projekt som syftatar till att kunna transplantera njurar som tillvaratagits från hjärtdöda donatorer efter längre tids cirkulationsstopp än vad som är möjligt idag. Huvudprojektet kan kan leda till att öka potentialen av donerade njurar från avlidna.

150 000 kronor till Sigridur Eliasdottir, läkare med examen från Island, Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet för projektet: ”Riskfaktorer för återkomst av IgAN i njurtransplantat”- Projektet har till syfte att utveckla en metod att kunna identifiera vilka patienter som kommer att utveckla sin grundsjukdom IgA-nefrit i den transplanterade njuren vilket är vanligt.

150 000 kronor till Helena Genberg, läkare och forskare vid karolinska Institutet för projektet: ”Super Thaw för upptining av frysförvarade organ vid transplantation”. Projektet har till syfte att utveckla en teknik som gör det möjligt att att frysförvara njurar och tina upp dem utan att vävnaden förstörs. Projektet kan bland annat leda till en opti mering av mottagare av donerade njurar från avlidna.

100 000 till Alexandra Nowak. specialistläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm för ett projekt med titeln; ” Protonpumpshämmares effekt på tarmflora och infektioner hos njurtransplanterade”.

Detta är en fortsättningsstudie som finansieras av GelinStiftelsen sedan 2023.

Det finns publicerade data som visar ett samband med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och infektioner vid användnin av vanliga läkemedel mot halsbränna, sk protonpumpshämmare (PPI). Cirka 50% av alla njurtransplanterade har fått PPI ordinerat. Syftet med projektet är att undersöka riskerna hos njurtransplanterade att drabbas av komplikationer som orsakas av PPI.

Ladda ner pressreleasen 2024-08-20

Se 2024 samt tidigare års forskningsbidrag

Petra Willners